Hotellens utveckling och hur det började

Varför är det så härligt att få bo på hotell? Man varvar ner lite extra och känner med en gång att här kan jag få lugn och ro. Hotell började dyka upp i världen för redan 800 år sedan. Då hette det gästgiveri, vilket snart kom att förkortas som gästis. Det känns kanske inte alls lika exklusivt som dagens lyxhotell men dåtidens namn beskrev precis det som erbjöds.

År 1664 kom en skrift som talade om vad gästgiveri var. Det hade innan det varit små boenden lite överallt som man tog betalt för i mat eller dryck, guld eller ylle, eller annat som var av värde. I skriften som hette ”Krögare och Gästgifware Ordning” blev det plötsligt regler för dessa gästisar som fanns runt om i världen, vilket också lade grunden för de hotell som finns idag.

Gästgiveri

1664 skrevs denna skrift för att styra upp gästisarna och det bestämdes att de skulle komma och kallas gästgiveri igen, som från början. Denna skrift gav flera regler för gästgivare, vilka innebar att ett gästgiveri var tvunget att tillhandahålla husrum, säng, lyse, värme, mat och dryck. Det skulle även finnas mat och vatten till hästen som gästen hade med sig. Ungefär som nu helt enkelt men med fordon, såsom bil och motorcykel, istället.

På den tiden reste vi med häst eller häst och vagn. Nu reser vi ofta i bil och behöver ett garage. Vi vill också ha kommunikationer som tar oss till hotellet med hjälp av buss, tåg, taxi eller transfer på annat vis. På den tiden blev du tilldelad rum utefter din status i samhället, vilket inte är helt olikt dagens system där du får tillgång till de finare rummen om du har råd.

När blev hotell något för alla?

På 1900-talet utvecklades gästis till att bli hotell. Det var mycket resande folk som bytte saker och levde på att sälja saker, det som vi idag kallar säljare men som då kallades nasare. De valde att bo på gästgivaregårdar och i och med det fick dessa status i samhället och blev tillslut privata och utvecklades till hotell. Ju mer pengar gästerna tjänade, desto mer bekvämlighet ville de ha.

För många är det idag en klassfråga att bo på hotell likväl som det är vardag för andra som ofta är på resande fot. Vad är skillnaden mellan då och nu? När vi hade våra gästisar längtade folk hem på grund av att de på den tiden var borta månader eller år i sträck. Idag reser du bort över en helg eller en långweekend för att njuta och då blir det istället en lyxig upplevelse.

Hur ser det ut idag?

Som tidigare nämnt finns det än idag olika prisklasser att välja på när du vill bo på hotell. Beroende på budget kan du komma undan mycket billigt eller lyxa till det lite extra. Det finns oändligt med möjligheter. Givetvis är det en utgift att bo på hotell men många tycker att det är värt det eftersom en hotellvistelse oftast innebär avkoppling, lyx och en stund att varva ner.

Vill du ha komfort eller enkelhet eller vill du kanske ha båda? Det är ett val du måste göra. Idag har hotellindustrin vuxit och blivit hur stor som helst. Du kan välja både billiga hotell utan mat och dyra hotell där allt är inkluderat. Från enkla gästis som idag kallas vandrarhem, till det som idag kallas hotellkedjor och ger oss exakt det vi vill ha. Det är en fascinerande utveckling!

I framtiden

Frågan är förstås vad vi kan förvänta oss i framtiden. När det kommer till hotellverksamheter är ingenting längre förvånande. Idag hittar du hotell under vatten, mitt i skogen och i andra vackra och unika miljöer. I framtiden kan vi förmodligen förvänta oss något ännu mer storslaget. Dagens hotell har verkligen bevisat att ingenting är omöjligt och i framtidens kanske du till och med kan övernatta i rymden. Vem vet?

Sammanfattning

Hotell, eller så kallade gästisar, har funnits sedan en lång tid tillbaka. Människan har ständigt varit på resande fot och då har behovet av övernattning alltid funnits. Därför skapades gästis som idag kan jämföras med exempelvis vandrarhem. Numera finns det förstås betydligt mer än så att välja på och om du vill njuta och unna dig något alldeles extra finns det massvis med hotell som erbjuder lyx och flärd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *