Fredrik Andersson Sveriges representant i Global Chef Challenge

| 14 september, 2016 | 0 Kommentar

Fredrik Andersson

Fredrik Andersson, 33, mästerkock på Gothia Towers, är Sveriges stora kulinariska hopp i höst:
Dels tävlar han om den ärorika titeln Global Chef, dels tävlar han i OS med kocklandslaget som han dessutom ska ta över ansvaret för!

Just nu är Fredrik Andersson, som till vardags är souschef på Gothia Towers, fullt sysselsatt med “upplagning” inför de stora uppgifter som stundar.
– Allt måste stämma perfekt, i varje detalj, om man ska ha någon chans, förklarar han.

Fredrik är Sveriges representant i Global Chef Challenge – en tävling för kockar från alla världsdelar. De 20 främsta, som återstår efter kval och semifinaler, gör upp om titeln i Grekland i slutet av september.

Finalisterna ska göra en fyrarättersmeny, utifrån förutbestämda råvaror: anklever, hälleflundra, lax, pilgrimsmusslor, kalvrygg, kalvbräss, Valrhona-choklad och te(!).
– Teet är förstås en utmaning i sig, det ska vara med som smaksättare i desserten, berättar Fredrik, som tycker att allt känns bra så här långt.
– Jag ska åka ner och göra mitt bästa. Förhoppningen är en pallplats.

Ännu högre är ambitionen inför matlagnings-OS i Tyskland en månad senare, där Fredrik tävlar tillsammans med elva kollegor i kocklandslaget.
Sverige är regerande mästare sedan OS 2012 (då under ledning av Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers Restauranger).
– Så vårt mål är självklart att försvara den titeln – även om konkurrensen är knivskarp, säger Fredrik.

Att Sverige hävdar sig så väl mot stora matländer som Frankrike, Italien, Kina och Japan har han en egen teori kring:
– Vi är duktiga på att utveckla matkonsten, att prova nya saker. Etablerade matnationer håller liksom fast vid det gamla, förvaltar sina stolta traditioner.

En extra ära för Fredrik är att han efter OS tar över som team manager, alltså ledare för Kocklandslaget – en roll som för övrigt Krister Dahl, hans Gothia Towers-kollega, hade i ett tiotal år.

Fakta:

Fredriks utmaningar i höst

Global Chef Challenge, Thessaloniki, 27 september
Culinary Olympics (matlagnings-OS), Erfurt, 22 oktober

×

Skicka en kommentar