T​eam Sabis landade första guldet

| 26 oktober, 2016 | 0 Kommentar

team-sabis

Regerande guldmedaljörer från Culinary Olympics 2012, svenska Sabis, tog idag sitt första guld under årets upplaga av den internationella mattävlingen bättre känd som ”Matlagnings- OS”. I tyska Erfurt försvarar det stockholmsbaserade företaget Sveriges färger för inte mindre än fjärde gången. Man tävlar i klassen Community Catering och idag tog man individuellt guld vilket ger en plats i finalen där man tävlar om det sammantagna guldet. Team Sabis är det första och hittills enda svenska lag som vunnit denna klass.

– Det här blir fjärde gången som Sabis har blivit uttagna till tävlingen. Det är ett fantastiskt erkännande i sig. Dock är det första gången som regerande mästare vilket ställer nya krav. Förra gången vann vi med en meny med råvaror som älg, svarta vinbär, granskott och lax. Den måste vi nu toppa och det är otroligt kul att se våra duktiga kockar ta sig an den tuffa utmaningen att kreera en god, bra och vinnande måltid på en så pass liten budget, säger Marcus Ekman, projektledare för Team Sabis.

Med smak av svensk skärgård

Tävlingen avgörs vart fjärde år där 20 internationella lag, fördelat på 13 länder och tre världsdelar, tävlar under fyra dagar. Lagens uppgift är att konceptualisera, organisera och genomföra en kulinarisk lunch under temat ”En typisk nationell rätt från ditt land”. Råvarorna får endast kosta 5 Euro per person. Menyn ska lagas på 5 timmar och därefter serveras till 150 personer under kort tid. Domarbedömningen sker på hela utförandet där bland annat ledarskap, förberedelser, hygien och gästflöde ingår.

I år valde man att satsa på en meny där man gör moderna tolkningar på klassisk svensk husmanskost, baserat på råvaror från den svenska skärgården.

Meny – The Archipelago of Stockholm

Svenska klassiska rätter i modern tolkning och med skärgårdens råvaror som bas

Soppa

Ängamat – Skördat från skärgårdens ängar och land

Soppa på grönsaker med ängsörter, bönor och jordärtskocka.

Huvudrätter

Kåldolmar – med smak från skogen

Vegetarisk tolkning med korngryn, svamp och lagrad ost. Serveras med lingon, grönkålschips och lökcrème.

Gubbröra – Skärgårdsfiskarens favorit

Gös och gäddkorv serverad med friterad rågbrödspanerad ansjovis, pocherat ägg, örtpuré, gurksallad, bakad potatis och smör med smak av Ejderns orökta kaviar.

Lamm i dill – Från hagarna i Roslagen

Långkokt lägg i dillsås och lammstek med sötsur dillmajonnäs serverade med ört- och smörkokta morötter och potatisstomp med lagrad ost.

Tillbehör

Till fisken – Ljummen gurk- och rädissallad med sjökorall, fänkål, citron och brynt smör.

Bakad potatis och smör med smak av Ejderns orökta kaviar.

Till köttet– Ört- och smörkokta morötter.

Potatisstomp med lagrad ost, örter och sommarlök.

Dessert

Nyponsoppa – Vildvuxet och handplockat i havsbandet

Nyponmousse och gelé på en mandelbiskvi-kaka med vanilj- och gräddbavaroise. Inkokt nypon, kanderad mandel och citronmaräng.

Råkost

Havtornsdressad grönkål

Krispig kålrabbi med rödbeta och vinbär

Trädgårdssallad med gulbeta, rättika, selleri och sockerärtor samt rostade pumpakärnor

Grönsallad med spetskål, äpple och persilja

Körvelvinägrett

Smörrostad dinkel

Team Sabis består av:

Jens Paulsson, Chrisovalandis Karipidis, Verena Kemena, Fred Wilhelmson och Andreas Österberg. Till vardags köksmästare i några av företagets lunch- och personalrestauranger.

×

Skicka en kommentar